Încă 6 lucruri pe care aş fi vrut să le ştiu înainte să intru la liceu + BONUS

            E musai să fi citit şi prima parte. Dacă nu ai citit-o încă, o găseşti aici. 

        Ce o să citeşti ? Cuvintele pe care un absolvent ar fi vrut să le ştie cu 4 ani în urmă, iar viaţa lui ar fi fost ceva mai uşoară.

7. Asumă-ţi orice fel de decizie ! Vrei să chiuleşti ? Chiuleşte. Vrei să stai la oră ? Stai. Fii stăpân pe tine şi nu aştepta ca alţii să hotărască pentru tine. Orice ar fi, asumă-ţi orice decizie. Aţi chiulit toată clasa şi aţi luat toţi 2 ? Nu da vina pe nimeni, ai ieşi cu picioruşele tale din clasă. Ai o bilă pe umeri, nu e pentru echilibru, învaţă să gândeşti, măcar pentru tine.

8. Nu te omorî cu învăţatul !  Nu zic să nu înveţi deloc, zic să înveţi când trebuie şi cum trebuie. E nevoie de moderaţie. Cască urechile tot timpul, uneori e bine să mergi cu valul, nu contra lui. Poate se aud subiecte de la teste, moduri în care se corectează, fiţi deştepţi, încercaţi să mai şi fentaţi sistemul, oricum o să pice destul de repede.

 9. Nu uita că şi profesorul e om şi poate părinte, rândul lui. Sunt oameni, nu roboţi, ştiu şi ei să înţeleagă atunci când e cazul. Sigur, nu abuza şi nu veni cu scuze puerile pentru că nu ai avut tu chef să îţi faci tema. Nu eşti tu primul cu scuza aia, probabil o aude de 20 de ani încoace. Măcar fii original. :))

10. Găseşte o materie care îţi place în mod special. Una, maxim două şi axează-te pe ele. Învaţă cât de multe lucruri poţi la şcoală, dar mai ales acasă. Trăim în era tehnologiei şi a internetului, iar sistemul educaţional este destul de învechit. Fii în pas cu ultimele descoperiri din ariile ce te interesează. Nu încerca să fii bun la toate, nu o să reuşeşti şi o să pierzi timp degeaba.

11. Încearcă să ajungi prin centrele universitare din ţară. De ce ? Ca să vezi şi tu pe unde ţi-ar fi locul. Sunt destule moduri prin care poţi ajunge pe la facultăţi; ei au zilele porţilor deschide, sunt concursuri naţionale găzduite de facultăţi, dar şi tabere de vară, foarte faine, în care poţi trăi viaţa de student pentru una, două săptămâni.

12. Fă-ţi căt mai multe cunoştinţe. Nu o să reţii prea multe chestii din timpul liceului, dar o să ţii minte oamenii pe care i-ai cunoscut. Este esenţial să cunoşti oameni noi, toate evenimentele se fac cu oameni. O să vezi că sunt oameni cu care poţi împărtăşi pasiuni comune şi care te pot ajuta mai departe în viaţă. Orice strângere de mână poate fi începutul unei afaceri de milioane de euro sau măcar începutul unei prietenii faine.

BONUS

          Nu te mai stresa din toate prostiile. Toate lucrurile se rezolvă, este legea firii. Orice ar fi, viaţa merge mai departe şi nu merită stresul tău. Nu rezolvi nimic dacă eşti stresat, nu o să cadă cerul pe tine şi lumea nu se sfârşeşte chiar acum, n-ai tu bafta asta. 

    Dacă ţi-a plăcut, ai rezonat măcar cu un sfat din lista asta sau ai vreun prieten care e la liceu sau urmează să intre, dă un share articolului meu ca să îţi meargă bine şi nu rău şi nu uita să-mi laşi un comentariu, vreau să ştiu şi părerea ta !

Omul tău de încredere,

Sebastian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *