“Examenul maturităţii” a expirat

 

           Salut, salut,  sper ca ești bine, eu mi-am început vacanța pe anul ăsta și încerc să o savurez din plin 🙂

          Oficial am terminat cu tot ce înseamnă bacalaureat și admitere. Am ieșit învingător din ambele examene și vreau să îți împărtășesc puțin din experiența mea.

          BACALAUTEATUL. Examenul ăla de care unii se tem, unii fac mișto și pe care unii nu îl iau, din păcate.

          Per total a fost o vrăjeală, dar nu se putea și fără câteva emoții.

          E ușor de trecut și nu e necesar să vii de la vreun colegiu de prestigiu sau să înveți noapte și zi timp de 4 ani pentru el.

          Dacă îți aloci puțin din timpul tău din al doilea semestru al clasei a 12 a, o să iei cel puțin o notă ok, cât să muncești la ceva mai sus de KFC sau McDonald’s, iar dacă depui şi  ceva efort o sa intri și la o facultate. Desigur, dacă ai conștiință, o să înveți constant de la începutul anului și ai șanse mari la cel puțin un 10, Untold, Neversea și ceva bănuți de buzunar.

          Eu l-am luat super mulțumit. Am făcut o matematică serioasă pe tot parcursul liceului, deci nu a fost nevoie să fac vreo minune înainte de bac. La fizică m-am pregătit toată clasa a12a, iar la română am învatat eseurile cu o săptămână înainte de bac 😆 . Nu zic să faci la fel, eu zic ca tu să înveți.

           Înainte de contestații am avut media 9.03, iar după, 9.40. Deci dacă ești sigur pe ce ai scris sau îți place să riști, bagă mare. Eu am depus contestații la toate 3 și la toate am primit. #winner

         Părerea mea sinceră și pe care cred că multi o împărtăşesc cu mine, e că acesta este un examen expirat din foarte multe puncte de vedere.

1. Materia este învechită, problemă a întregului sistem.

2. Se bazează pe tocit și memorat, în loc să se bazeze pe a fi capabil sa găsești informații. ( Am observat că se încearcă niște schimbări la proba de limba română, dar nimic consistent. )

3.  Exclude tehnologia,  deși ea este prezentul și viitorul ( exceptând camerele de supraveghere din clase, care de fapt sunt niște webcam-uri ieftine, videochatistele având unele mult mai bune) .

                 Cum l-aș modifica eu ?

                  Simplu.

1. Aș elimina birocrația și cele enşpe tabele pe care trebuie să le semnezi înainte și după fiecare probă.

2. Aş pune la supravegheat oameni care știu cu ce se mănâncă acest examen și nu suplinitori paraleli cu viața.

3. Update la materie 100% și aş include și chestii practice, pot să bag mîna în foc că 1 din 2 elevi nu știe să facă o cerere.

4. L-aș împărți pe categorii: vrei să te duci la muncă imediat după liceu, dai un bac mai ușor, vrei să faci o postliceală,  dai un bac ceva mai greu, iar dacă vrei să mergi la facultate, dai un nivel adecvat. În felul ăsta promovabilitatea ar urca lejer spre 99%.

          Timpul se mișcă atât de repede și lucrurile evoluează cu o viteză ameţitoare, în timp ce a mai ieșit o generație de pe băncile învăţământului preuniversitar din România și nici asta nu știe prea bine ce sa facă mai departe.

 

    Nu uita, dacă îţi place ce scriu sau nu, dacă ai vreo sugestie, vreun sfat sau vreo idee pe care vrei să o împărtăşeşti cu mine, nu ezita să îmi laşi un comentariu mai jos sau chiar un email, iar eu îţi voi răspunde când am puţin timp liber. Nu ezita să dai articolul ăsta mai departe şi prietenilor tăi.

Omul tău de încredere,

Sebastian.

      

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *