Ce laptop să îți alegi pentru facultate?

           Salut, salut ! Cum îți mai merge ? Sper că ești pe cai mari, cel puțin de la foarte bine în sus. Recent m-am confruntat cu o mică “problemă”: de pe ce laptop o să lucrez din octombrie, că  doar am intrat la facultate și este nevoie. Cum nu eram deja posesor de laptop, iar sistemul desktop nu era cea mai bună alegere, ținând cont că voi sta la cămin, se cere o achiziție. Mii și mii de configurații, componente peste componente, toate în funcție de bugetul fiecăruia, ce să aleg ? Eu am reușit să ies la liman și ca să îți fac și ție viața mai ușoară, căci omul tău de încredere îți este tot timpul aproape, am câteva idei după care să te ghidezi în goana după cel mai bun prieten la facultate.

Ai intrat la arhitectură/arte/design vestimentar sau orice altceva de genul ăsta?  

          Super, uite ce zic eu că ai cam avea nevoie. Un procesor i7, preferabil ultima generație, deși poate și cu un i5 faci treabă, cu cât e mai mare frecvența și numărul de nuclee, cu atât mai bine. Memorie RAM vreo 16 GB, dar cred că și cu 8 sau 12 te descurci, totuși preferabil măcar 16 GB. SSD sau HDD ? Eu zic amândouă, indiferent unde ai intrat la facultate. Dacă nu le poți avea pe amândouă încorporate, ia SSD pentru că se va mișca mult mai repede, iar dacă va fi nevoie de stocare suplimentară, poți băga prin cloud-uri pe net sau pe un HDD extern. Placa video ? Musai dedicată. Preferabil cea mai bună, depinde și de buget, dar din cât am mai citit, nVidia face treabă mai bună pe partea de randare 3D.

Ai intrat la medicină sau ramuri ale științelor umanistice ? 

        Partea buna e că ieși cel mai ieftin, nu prea o să ai nevoie de tehnologie de ultimă generație sau cel puțin nu de vârful de gamă. Un procesor i3 ar fi maximul de care ai putea avea nevoie și ar satisface cam orice ai vrea tu să faci, chiar și puțin gaming, dar mult prea puțin. RAM ? 4 GB ar fi destui. Placa video ? Și integrata ti-ar ajunge, dar una dedicată dacă vrei să mai faci câte o sesiune de FIFA sau Call of Duty.

Ai nimerit/intrat la politehnică ?

        Nu ai nevoie de ceva extrem de performant, dar nici ultimul hârb. Sigur, depinde și ce vrei să faci în afară de facultate. Procesor ? i5 sau i3, dar preferabil i5. RAM ? 8GB ar fi un număr decent. Placa video ? Dedicată zic eu, e posibil să faci și ceva autocad și probabil și gaming și îți vei dori o experiență cel puțin decentă. Neapărat un SSD, ca să se miște lejer programele și să nu te umpli de nervi, o să ai destule ocazii și pentru așa ceva 😆 , iar un HDD ți-ar asigura liniștea că ai unde să îți ții serialele și ceva jocuri.

Deci ? Spor la cumpărături ! 

           Nu uita, dacă îţi place ce scriu sau ai vreo idee pe care vrei să o împărtăşeşti cu mine, nu ezita să îmi laşi un comentariu mai jos sau chiar un email, iar eu îţi voi răspunde când am puţin timp liber. Nu ezita să dai articolul ăsta mai departe şi prietenilor tăi.

Omul tău de încredere,
Sebastian.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *