Ai absolvit. Ce să faci cu viaţa ta?

          Salutare, ăsta e un subiect destul de delicat în perioada asta a anului. Ce o să zic mai jos este la fel de valabil, atât pentru un absolvent de liceu, cât şi pentru unul de facultate. Să ştii ce să faci cu viaţa ta este esenţial, valul vine oricum şi în loc să fii pe el, o să te înghită de viu.

          Cu cât eşti mai tânăr, cu atât ai opţiunea sau chiar obligaţia să testezi cât mai multe lucruri şi să descoperi lumea, cu bune şi cu rele, ca deciziile tale de viitor să fie informate şi bazate pe fapte reale.

          E frumos să visezi, ştiu, şi mie îmi place, dar dacă nu acţionezi spre visele tale, degeaba o faci, vei ajunge să lucrezi pentru visul altuia.

          Deci, lista de opţiuni poate părea scurtă. dar ai de unde alege. Nu uita, experimentează.

         1. Du-te la o facultate. Ăsta e îndemnul general în secolul 21, să mergi la o facultate, să înveţi 3, 4, 6, 12 ani şi apoi să îţi găseşti un job stabil pe care să îl ai până la pensie. Singura chestie e că nu prea mai este posibil să ai un singur job şi acela să fie până la pensie. Lumea este în continuă schimbare, iar dacă tu nu evoluezi, eşti aruncat la gunoi ca rebut.

       Alege cu grijă facultatea, să fie ceva ce îţi place şi te vezi făcând acel acel lucru cel puţin pentru o perioadă.

        Nu există facultatea perfectă ( că s-ar duce toată lumea acolo) şi nu sunt eu în măsură să îţi spun unde să te duci. Ţine minte că peste tot sunt părţi bune şi părţi rele, informează-te de la studenţi sau absolvenţii din anii anteriori şi alege în cunoştinţă de cauză.

        2. Găseşte-ţi un job. Poate nu îţi surâde ideea unei facultăţi, poate eşti sătul să înveţi (deşi toată viaţa ai de învăţat) sau poate vrei să ai banii tăi şi să nu depinzi de alţii. În cazul ăsta, alege o meserie care să îţi placă şi care să satisfacă nevoile cât mai multor oameni prin activitatea ta. Cu cât nevoia de tine  este mai mare, cu atât profitul tău va fi mai mare.

       3. Deschide-ţi o afacere. Poate visul ăla din copilărie, nu cel de a deveni astronaut sau prinţesă, ăla care implică să faci nişte bănuţi din pasiune, poate e timpul să îl pui în practică. România are nevoie de antreprenori sănătoşi şi cu o minte limpede.

       Finanţarea ar putea fi o problemă, în cazul ăsta ai putea să cauţi un om cu mai mulţi bani decât tine, pe care să îl seduci tu sau ideea ta. Dacă nu merge, atunci poţi alege opţiunea 1 sau 2, de mai sus, pentru o perioadă mai scurtă sau lungă de timp, în funcţie de suma de care ai nevoie.

    4. Stai acasă.

       a. Stai acasă şi cauţi un mod inteligent de a face bani. Fii creativ.

       b. Stai acasă şi mănâncă şomaj 6 luni, că doar atât îţi dă statul. 250 lei pe lună. Şi apoi? După ce o să faci ?

Omul tău de încredere,

Sebastian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *