10 lucruri de știut înainte să pleci la facultate

         

            Salutare, bărbate ! Cum îți mai merge ? Sper că cel puțin foarte bine, pentru că la mine lucrurile încep să se mai clarifice după o perioadă destul de încețoșată. Nu știu dacă tu știi, dar am plecat la facultate. Da, am părăsit cuibul, m-am făcut băiat mare și a cam venit timpul să îmi găsesc și eu rostul în viață.

          A fost o perioadă destul de nasoală, plecat de acasă, din confortul făcut de mămica și tăticu’, la cămin, unde lucrurile nu prea mai stau la fel, unde trebuie sa imi împart camera cu încă 3 oameni, iar baia cu 7. Dacă ar fi doar asta, ar fi relativ ușor, dar mai sunt și cursurile de la facultate, unde sistemul de predare și notare este total diferit de ce era la liceu. Chiar și așa ar fi destul de ușor, dar partea interesantă vine când îți dai seama că ești cam pe pielea ta; da, părinții îți trimit bani sau pachete de acasă, dar trebuie să înveți să te descurci, să știi să drămuiești fiecare bănuț și să conștientizezi diferența dintre nevoie și dorință.

          Din experiența mea de două săptămâni, aproape 3, am strâns o listă de câteva sfaturi pentru tine, un fel de” 10 things good to know ” înainte să pleci de acasă. Deci ?

Să purcedem:

  1. Învață minimul de treburi dintr-o bucătărie. Nu e nevoie să știi să faci cine știe ce chestii super fancy, dar e trist să pleci de acasă și să nu știi să tai o ceapă, să bați două ouă pentru o omletă și să folosești o tigaie. Sigur, lista poate continua la nesfârșit, acum depinde cât de pretențios ești la mâncare și cam ce buget ai pentru alimentație, dar foarte important, depinde de cât chef și ce pofte ai.
  2. Învață să îți speli hainele. Ar fi bine să știi să folosești o mașină de spălat, în cazul în care o să deții una acolo vei sta, dar dacă ajungi prin cămine și nu ai cum să trimiți pachete cu haine murdare acasă, un minimum minimorum ar fi să știi spăla o pereche de șosete în chiuvetă.
  3. Învață să îți gestionezi banii. Ar fi bine să fii capabil să îți faci un buget și să știi și cum să îți împarți banii ca să îți ajungă pe toată săptămâna sau luna, de la caz la caz.
  4. Învață să îți faci patul. Oriunde vei ajunge, la un moment dat vei avea un pat în care să dormi, care va trebui să fie făcut seara și strâns dimineața. Fii ordonat, nu un uragan care lasă prăpăd în urma sa.
  5. Învață să plătești facturi. Nu trebuie să înveți locuri, dar ar fi bine pentru tine să ai habar în mare parte de metode prin care poți plăti, dar și cum arată o factură.
  6. Învață să ai grijă de tine. Prima îmbolnăvire departe de casă e groaznică, iar impactul emoțional e mult mai mare decât cel fizic. O răceală sau un mic accident casnic nu reprezintă o catastrofă, te poți rezolva cu un ceai sau un pansament.
  7. Învață să fii deschis și să îți faci prieteni noi. Nu e nevoie să fii tu cel care deschide conversațiile, dar dacă ești deschis la cei care o fac, îți vei găsi ușor amici, care îți vor face viața mai ușoară în momentele în care dorul de casă te apasă.
  8. Învață să fii moderat în toate. Asta ar fi capcana principală în care poți cădea imediat ce ai plecat de acasă. Plecat dintr-un oraș mic sau chiar din unul mare în capitală sau vreun alt centru universitar din țară sau din afară, vei da peste foarte, foarte, foarte multe posibilități de a-ți petrece timpul liber, dar ai grijă să nu transformi timpul de învățat în timp de frecat menta.
  9. Alege cu grijă, dar cu o mare  doză de nebunie și curaj ce vei face cu viața ta și de ce pleci de acasă. Eu îți recomand să te gândești foarte serios, dar mai important decât atât, să te informezi legat de ceea ce îți dorești să faci, de la cei mai mari, de la cei care deja fac ceea la ce tu visezi.
  10. Fii pregătit spiritual, emoțional și fizic pentru orice. Nu, nu o să te scape de șocul pe care îl are toată lumea când pleacă de acasă, dar măcar o să fii ceva mai pregătit și o sa rumegi lucrurile puțin altfel. La ce mă refer prin chestia asta ? Mă refer la a ști că nu toată lumea îți vrea binele, că nu tot ce zboară se mănâncă, la faptul că doar părinții te vor iubi indiferent de ceea ce faci și că oamenii nu sunt tot timpul sau mai bine zis, cam niciodată, ceea ce vor să pară a fi.

BONUS: Nu uita un lucru foarte important. Dacă tu ești fericit, cei din jurul tău care îți vor binele, vor fi și ei fericiți la rândul lor. Tu ești pe primul loc în viața ta !

           Nu uita, dacă îţi place ce scriu sau ai vreo idee pe care vrei să o împărtăşeşti cu mine, nu ezita să îmi laşi un comentariu mai jos sau chiar un email, iar eu îţi voi răspunde când am puţin timp liber. Nu ezita să dai articolul ăsta mai departe şi prietenilor tăi.

Omul tău de încredere,
Sebastian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *